Z telefonu nevychází žádný zvuk - co dělat?

Přehráváte si na svém mobilním telefonu video a najednou vám z ničeho nic nefunguje zvuk? Nebo hrajete hru a bezdůvodně vám přestal hrát zvukový podkres? Anebo se bavíte na sociálních sítích, ale místo zvuků se z vašeho mobilu line jen ticho? Čím to může být způsobeno? A jak tento problém vyřešit? Na to se podíváme právě zde.

Zkontrolujte všechny možnosti

tlumeny telefon

Důvodů, proč vám přestal fungovat zvuk u vašeho mobilu, může být hned několik. Potřebujeme tedy nejprve vyloučit ty nejjednodušší.

V první řadě si proto zkontrolujte, zda máte zvuk u vašeho mobilu vůbec zapnutý. Někdy se totiž může stát, že jakmile vypojíte z mobilního telefonu sluchátka, zvuk se automaticky ztlumí. Proto si nejprve zkontrolujte, zda nedošlo k tomuto problému.

Chcete-li to provést, pusťte si nějaké náhodné video a během sledování tohoto videa stiskněte tlačítko hlasitosti na boční straně telefonu. To by mělo ukázat na vašem telefonu, že hlasitost stoupá.

Nečistoty v konektoru pro sluchátka

telefon se sluchatky

Pokud se na displeji telefonu zobrazilo, že hlasitost přehrávaného videa stoupá, ale stále žádný zvuk neslyšíte, zkontrolujte, zda náhodou neuvízla nějaká nečistota v konektoru pro sluchátka. Mnohdy se zde usadí nečistoty či drobky, které potom zmatou telefon a ten si myslí, že jsou připojená sluchátka. Proto zkontrolujte i tuto možnost. Ideální je k tomuto úkonu vatová tyčinka, kterou vstup pro sluchátka pořádně vyčistíte.

Funguje vám reproduktor?

reproduktor v telefonu

Pokud jste hlasitost dali nadoraz a ani ve vstupu pro sluchátka žádné nečistoty nejsou, vyzkoušejte ještě, zda vám vůbec funguje samotný reproduktor u vašeho mobilního telefonu. Nastavte si tedy hlasitost vyzvánění na maximum a požádejte někoho, aby vás prozvonil. Stejně dobře ale může fungovat také nastavený budík nebo chytrá aplikace, která váš mobil prozvoní, aniž byste měli po ruce druhý telefon.

Pokud váš telefon normálně vyzvání, bude problém někde v nastavení přehrávání videí. Pokud ale telefon nevyzvání, pouze například vibruje, je jednoznačně problém v reproduktoru, který je evidentně rozbitý a bude potřeba jej vyměnit.

Zkuste vyjmout baterii

Další možností, kterou řada uživatelů úspěšně vyzkoušela, je vypnutí a zapnutí telefonu doplněné o vyjmutí baterie. Do jakékoliv části telefonu se totiž mohou kdykoliv dostat prachové částice či jiné nečistoty, které následně brání v řádném přenášení zvukového signálu. Proto zkuste svůj mobil vypnout a zapnout a během toho také vyjmout a očistit baterii. Tato možnost pomohla většině uživatelů.

Zkontrolujte bluetooth připojení

Častým problémem je také zapnuté bluetooth připojení, které přenáší zvukové signály mimo váš mobilní telefon. Zkontrolujte tedy, zda nemáte zapnuté bluetooth. Pokud ano, vypněte jej a znovu zkuste přehrát video.

Nevhodné aplikace a aktualizace

Spousta lidí si do svých chytrých telefonů neustále stahuje jednu aplikaci za druhou. Často ani neví, k čemu je dobrá, jen je zaujala reklama, a tak si danou aplikaci nainstalují. Jenže bohužel některé z těchto aplikací taktéž mohou zapříčinit nefunkčnost přehrávání zvuků. Proto zkuste nejnovější aktualizace a aplikace z vašeho telefonu odinstalovat, anebo celý mobil vrátit do továrního nastavení. I to může pomoci.

Pokud žádná z výše zmíněných možností nepomohla, zvuk stále z vašeho telefonu nevychází a váš mobil nevydává zvuky ani při klasickém vyzvánění, pak máte jednoznačně rozbitý reproduktor a bude potřeba jej vyměnit.

https://www.etuo.cz/sluchatka

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.