Telefon se čtečkou otisků prstů na obrazovce - stojí za to?

Technologie mobilních telefonů jde neustále kupředu a jedním z posledních výstřelků se stává čtečka otisků prstů, která je umístěna přímo na displeji telefonu. Jenže co si o tomto kroku vlastně myslet? Jedná se skutečně o pokrok, anebo převažují spíše negativa? Většina populace se zatím na jednoznačné odpovědi na tuto otázku nedokáže shodnout. Proto jsme se rozhodli vám zkusit v kostce shrnout všechno, co o čtečkách na displejích potřebujete vědět.

Čtečky otisků prstů na obrazovce se dají zneužít

Když se čtečky s velkou slávou uváděly na trh, výrobci hlásali do světa, že úplně změní svět zabezpečení smartphonů. Jenže když se na tento problém podíváte logicky, zjistíte, že se spíše jedná o rychlejší způsob odemykání, než-li o plnohodnotné zabezpečení.

Vezměte si v potaz fakt, že i když má každý z nás naprosto unikátní otisky prstů, tak jich kolem sebe během dne zanecháte skutečně nespočet. Každodenními činnostmi dáváte potenciálním zlodějům prostor pro zmocnění se vašich otisků. Dostatek se jich bude nacházet na konvicích, skříních, autech, knihách, počítačích a vlastně na všem, čeho se dotknete. Dokonce i na daném mobilním telefonu se jich určitě nachází dostatek.

Zloděje nezajímá obsah telefonu

Huawei Mate 20 Pro - Telefon se čtečkou otisků prstů na obrazovce

Na druhou stranu si zase musíme říci, že většina zlodějů se uchýlí k ukradení telefonu v případě, když jej chtějí někde za rohem prodat. Tudíž se vám do vašich složek uvnitř telefonu asi dobývat nebudou. S jejich mozkovou kapacitou je to navíc možná ani nenapadne.

Navíc si přiznejme, že dnes většina lidí na svých mobilních telefonech nemá zámky vůbec žádné. A pokud ano, tvoří je jen triviální čtyřmístný PIN nebo nějaký jednoduchý znak. Mimochodem, znáte nejčastější číselné heslo pro telefony? Pokud vás napadlo 1, 2, 3, 4, hádáte správně. V tomto ohledu je nejspíš čtečka otisků prstů daleko bezpečnějším řešením.

První čtečka se setkala i s kritikou

Společnost Vivo, která se jako první rozhodla v minulém roce umístit čtečku otisků prstů přímo pod displej chytrých telefonů, přinesla poměrně revoluční pohled na věc, ovšem setkala se také s kritikou.

Trnem v oku pro všechny nadšence do mobilů se stalo její umístění pod tenký OLED displej, který sice v základní podobě funguje na výbornou, ovšem při doplnění neoriginálním ochranným sklem a nebo fólií už čtečka začíná zlobit. V tom případě se tedy nabízí dvě možnosti. Buď si necháte displej zcela nechráněný a do půl roku jej budete mít plný oděrek, nebo čtečku jednoduše používat nebudete.

Čtečka může být vidět

Mezi prvními výtvory výrobců mobilních telefonů se zabudovanými čtečkami otisků prstů můžete objevit i takové, které sice funkčností převyšují své konkurenty, ovšem za určitých světelných podmínek jsou pod displejem vidět. To se může zdát na první pohled jako banalita, kterou lze snadno přejít, ale po čase vás tento fakt může začít skutečně otravovat. Za slunečných letních dnů, kdy se displej mobilu sám o sobě leskne a není příliš jednoduché s ním manipulovat, se může stát viditelná čtečka dalším problémem, který práci s telefonem ještě zhorší. Navíc je nutné o svůj mobilní telefon řádně pečovat s pouzdry a ochrannými kryty, neboť jakákoliv rýha či vryp na displeji mohou funkčnost čtečky otisků prstů taktéž snížit.

Pokrok nezastavíš

stojí za to?

Všechny výše zmíněné skutečnosti by vás možná mohly od koupě mobilního telefonu se čtečkou otisků prstů na displeji telefonu odradit, minimálně v této chvíli. Opravdu je na nich ještě co zlepšovat, ale zase můžete být přesvědčeni, že zlaté chvíle mají teprve před sebou. Vždyť je tato technologie teprve ve svých raných počátcích. Žádná inovace se ještě nepovedla na první dobrou. To je dostatek času, odhodlání a píle nás dokázal posunout kupředu. A se čtečkami v displeji tomu nebude jinak.

Nutno podotknout, že doposud nabízené telefony se čtečkami otisků prstů na displeji rozhodně nejsou špatné a jejich užívání vám nejspíše mnoho problémů nepřinese, ale jak jsme zmínili již dříve - to nejlepší teprve přijde!

ochranné folié a tvrzené skla Ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.