Smartphone je na dotek horký, co s tím?

Přehřívání jakékoliv elektroniky je vždycky problém. A platí to i pro moderní smartphony. Příčin přehřátí může být několik. Pojďme si říct, co váš mobil může přehřívat a hlavně, co s tím můžete udělat.

Co se může stát, když se mobil přehřeje

Něco na něm odejde. V tom lepším případě nebude dobře pracovat. Může být zpomalený nebo se rychle vybije baterie. V krajním případě se může baterie vznítit. Je to sice málo pravděpodobné, ale stát se to může.

Jak velké teplo mobil vydrží

Informaci najdete v návodu k vašemu modelu telefonu, nicméně platí, že teplota nad 60 °C je příliš. Pokud je mobil takovým teplotám vystaven po delší dobu nebo opakovaně, hrozí mu poškození.

Telefony se nerady opalují

Smartphone je na dotek horký, co s tím? - heat

Stačí jen pár minut na sluníčku a telefon se může přehřát. Mobily jsou sice stavěné na neustálý provoz, ale slunění jim vůbec neprospívá. Nezapomínejte ho proto schovat z přímého slunce. Dobrým pomocníkem na léto jsou i kryty na mobily ve světlejších barvách. Nezahřejí se tak rychle.

Aplikace běžící na pozadí

Smartphone je na dotek horký, co s tím? - aplikace

Zvykněte si důsledně vypínat aplikace. Programy běžící na pozadí, nevypnuté hry a aplikace sociálních sítí neustále zaměstnávají procesor telefonu. A když je toho moc, může se začít přehřívat.

Pozor na viry

I na mobily útočí softwarové viry. Opatrně s tím, odkud stahujete data a aplikace.

Nekvalitní příslušenství

Velkým průšvihem je nekvalitní nebo poškozená nabíječka. Telefon ale může poškodit i jiné nekvalitní příslušenství. Nabíječky na mobily, reproduktory a datové kabely proto nakupujte pouze z dobrých zdrojů. Ideálně od renomovaných výrobců.

První pomoc pro mobil s horečkou

Zapomeňte na lednici nebo dokonce mrazák. Mobil je elektronické zařízení a tomu prudké zchlazení neprospěje. Naopak, mohli byste ho definitivně poškodit. Pokud vás telefon doslova pálí v rukou, dodržte následující postup:

1. Zavřete všechny aplikace a smartphone vypněte pomocí power tlačítka.

2. Pokud to jde, vyndejte baterii. Je-li integrovaná, spokojte se s vypnutím telefonu.

3. Na dobu minimálně 20 minut uložte mobil do stínu. Ideální je pokojová teplota.

Po dvaceti minutách už by měl mít telefon normální teplotu a vy ho můžete nastartovat.

Pouzdra na mobil Ověřit to

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.