Použitý iPhone - stojí to za to?

Pokud přemýšlíte o koupi iPhonu, argumentem proč si to rozmyslet, by rozhodně mohla být pořizovací cena nového zařízení. To se dá ale snadno vyřešit nákupem použitého přístroje. Lze tuto možnost doporučit nebo je to něco, na co byste měli co nejrychleji zapomenout?

Proč se repasovaný iPhone (ne)vyplatí

Každá technologie postupem času zastarává a u iPhonu to platí také. Po hardwarové stránce nemusí vyhovovat kapacita paměti, výkon procesoru nebo rozlišení fotoaparátu. Z hlediska firmware je na tom Apple přece jen lépe než Android. S podporou renovovaných iPhonů se počítá na cca čtyři až pět let. Jste-li nenáročný uživatel, který potřebuje vyřídit zprávy a volání a současně jste zvyklý primárně na iOS, mohl by pro vás být použitý telefon vhodnou volbou. Ne každý potřebuje za nový mobil vydávat desítky tisíc.

Druhý život pro váš iPhone

Smysl má snaha o to vdechnout přístroji „druhý život“ i z pohledu ekologie. Jestli vám není lhostejné prostředí, ve kterém žijeme a osud celé planety, určitě je na místě se pustit i do, s nadsázkou řečeno, recyklování mobilu. Vyrobená zařízení se každoročně počítají na miliony kusů, jejich životnost je přitom doslova jepičí a v krátkém čase končí na skládce, což představuje obrovskou zátěž.

Nevýhody pořízení iPhone z druhé ruky

Nevýhody pořízení iPhone z druhé ruky

Proč se repas zase tak nevyplatí? Poměrně zásadní problém je u současných chytrých telefonů baterie, respektive její výdrž. V čase se pochopitelně opotřebovává a zůstane-li v přístroji ta původní, dá se čekat, že její kapacita je rapidně snížená. Nové baterie přitom do zařízení zpravidla nedávají ani společnosti, které se zaobírají repasováním přístrojů.

Jiných součástí se už tolik obávat nemusíte. Praxe je taková, že oficiální prodejci repasovaných přístrojů před dalším prodejem alespoň standardně mění nejvíce opotřebené komponenty, jako jsou například kryty. Problém nastává, když si pořídíte telefon neznámého původu, který nabízí kupující na inzerát.

Koupi na inzerát se raději vyhněte

Použitý iPhone

Zde je potřeba velmi důrazně varovat, aby se vám do ruky nedostal telefon kradený. To je největší možný problém, zdaleka ne ale jediný. Na přístroji mohou být skryté vady, které se vám mnohdy projeví až po delším čase. Životnost mobilu může být několik let i několik měsíců, předpovědět to prakticky nelze.

Mobil z druhé ruky vs. česká legislativa

Z hlediska tuzemské legislativy je na zboží tzv. z druhé ruky obtížně vymahatelná záruka, a to i přesto, že zařízení není starší dvou let. Naproti tomu firmy, které se na prodej repasované techniky specializují, jsou vám schopny klasickou záruku dále garantovat a přístroj do reklamace přijmout. Většinou můžete počítat se zkrácenou lhůtou jednoho roku.

U použitého iPhonu zakoupeného od zcela neznámého člověka se připravte také na velmi volně pojatý výklad termínu „jako nové“. Na zařízení mohou být známky opotřebování v podobě drobných škrábanců, oděrek, špíny. Mechanické opotřebení může obnášet i uvolnění displeje atd. Koupě telefonu od fyzické osoby je zkrátka po všech stránkách velmi riziková. Ovšem vyřešit to může jednoduché pořízení pouzdra na chytrý telefon.

Repasovaný telefon od firmy, která elektroniku vykupuje

kdy stojí za koupi použitého telefonu

Specializované firmy, které použité telefony vykupují a dále přeprodávají, pokud jsou seriózní, uvádějí přesný stav telefonu. Ani tady vesměs nemůžete čekat, že se váš iPhone bude přímo lesknout novotou. Ale lze vybrat zachovalé modely. Je totiž přirozeně rozdíl mezi přístrojem, který byl rok používán a pak ho majitel vyměnil za novější model, a mobilním telefonem, který si zájemce objednal z e-shopu, jen vyzkoušel a vrátil.

V takovém případě v ceně samozřejmě dostanete nabíječku i USB kabel. Pozor, nemusí se jednat o originální zboží značky Apple, jako kdybyste si kupovali přístroj nový. Důvodem je snaha o zachování nižší pořizovací ceny. U specializovaného obchodníka máte také tu výhodu, že má k dispozici širší sortiment. Můžete si tak u něj zároveň koupit i příslušenství pro mobilní telefony v podobě pouzder, ochranných fólii, tvrzených skel, powerbank a mnoha dalších doplňků.

Pouzdra na mobil Ověřit to

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.