Ověřte si, zda baterie v telefonu funguje správně

O pohodlném používání smartphonu nerozhoduje jen velikost displeje a rychlý procesor, ale také odolná baterie. Krátká aktivní doba je vždy na obtíž, dokonce vás může přimět k výměně telefonu. Může se stát, že na vině je samotná baterie a že je potřeba ji vyměnit. Jak tedy zkontrolovat, zda baterie telefonu funguje správně?

Jak dlouho vydrží průměrná baterie?

1. Ověřte si, zda baterie v telefonu funguje správně

Pokud ten samý telefon používáte několik let, postupnému zhoršování jeho baterie se nevyhnete. Obvykle si tohoto stavu všimnete již po 18 měsících od zakoupení nového smartphonu. Po uplynutí této doby je velmi často nutné telefon dobíjet každý den. Je dobré si být vědom toho, že tento časový údaj je přibližný. Vliv na výdrž baterie mohou mít také energeticky náročné aplikace, které jsou po většinu času zapnuté či běží na pozadí. Než tedy přistoupíte k výměně baterie, je dobré tyto aplikace deaktivovat nebo odinstalovat. Životnost baterie je uvedena v nabíjecích cyklech. Obvykle je cílem výrobce, aby baterie vydržela dva roky, tedy po dobu trvání záruky.

Příznaky poškození baterie

2. Ověřte si, zda baterie v telefonu funguje správně

Jasným příznakem poruchy baterie je rychlejší ztráta energie. Provozní doba smartphonu se postupně zkracuje. Nakonec nastane okamžik, kdy se telefon sám od sebe vypne i přesto, že stále signalizuje relativně velké množství energie. Pokud k tomu dojde, nezbývá nic jiného, než baterii vyměnit.

Jedna z prvních známek toho, že baterie v telefonu nefunguje správně, je rychlý úbytek energie krátce po odpojení od nabíječky. Namísto 100% úrovně nabití baterie klesne na 95 %, a po krátké chvíli na 90 či 80 %. Při přenášení telefonu se baterie nejen vyčerpá rychleji, ale také začne být téměř nemožné nabít ji na 100 %.

Varovným signálem pro vás by mělo být také nadměrné přehřívání během nabíjení. To může být příznakem plně nabité baterie. Pokud dokonce zaznamenáte, že se kryt nebo displej telefonu vyboulil, okamžitě přestaňte zařízení používat. Jde o jasné znamení nabobtnání baterie a tedy jejího úplného zničení. Tento stav vážně ohrožuje váš smartphone, zvlášť jeho drobné součásti, které může bobtnající baterie snadno poškodit.

Tato situace však ohrožuje i vás jako uživatele. Jistě jste čas od času slyšeli o případech, kdy telefon vinou přebití baterie vybouchl, i když při současných ochranných opatřeních je to již téměř nemožné. Existuje také riziko, že nafouklá baterie začne unikat. Korozivní kapalina uvnitř by přitom v žádném případě neměla přijít do kontaktu s žádnou oblastí vašeho těla.

Výměna baterie za novou

U starších modelů smartphonů bylo možné poměrně jednoduše vyměnit baterii za novou. V současnosti však výrobci používají celostní kryty, které snadnou výměnu neumožňují. Proces výměny je o poznání těžší, než prosté otevření krytu. Obal totiž obvykle obsahuje skryté šrouby, svorky a dokonce i lepidlo.

Neodborné otevření krytu může vést k poškození telefonu. Doporučujeme vám proto naplno využít záruční doby. Pokud již uplynula, nezbývá než navštívit specializovanou prodejnu, servisní salon výrobce, nebo operátora. Je dobré mít přitom na paměti, že ne každá externí společnost musí umět baterii vyměnit, zvlášť pokud jde o smartphone, který jde obtížně otevřít.

Pokud k výměně baterie přistoupíte, nezapomeňte na její ekologickou likvidaci. Nejen, že tak pomůžete chránit životní prostředí, ale dost možná přispějete k její recyklaci.

Pouzdra na mobil ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.