„Ok Google“ nefunguje – co dělat?

Google Assistant v chytrých telefonech s operačním systémem Android je užitečný nástroj při každodenním používání telefonu. Jeho nejčastěji využívanou funkcí je určitě „Ok Google“, tedy vydávání hlasových příkazů, například pro kontrolu informací k danému tématu na webu. Co ale dělat v situaci, kdy „Ok Google“ nefunguje?

Proč na telefonu nefunguje „Ok Google“?

1. „Ok Google“ nefunguje – co dělat?

Chyby ve fungování funkce „Ok Google“ jsou obvykle způsobeny nesprávnou konfigurací telefonu. Je málo pravděpodobné, že Asistent Google nefunguje správně kvůli selhání mikrofonu. Pokud však chcete takovou možnost vyloučit, zavolejte milované osobě a zeptejte se, zda vás slyší. V situaci, kdy jsou hlasové hovory normální, budete pravděpodobně muset změnit některá nastavení na smartphonu, aby Asistent Google fungoval správně. Zde jsou některé z nejúčinnějších způsobů, jak obnovit funkci „Ok Google“, aby fungovala spolehlivě.

Zkontrolujte připojení k internetu

Google Assistant vyžaduje připojení k internetu: přes Wi-Fi nebo přenos dat. Pokud není k dispozici, s největší pravděpodobností uslyšíte: „Data jsou ve vašem telefonu vypnuta, takže vám momentálně nemohu pomoci.“ Jediným řešením je opětovné připojení k internetu.

Ujistěte se, že je Asistent Google aktivní

Nejčastějším důvodem, proč funkce „Ok Google“ nefunguje, je, že nevědomky vypnete Google Assistant. Chcete-li se ujistit, že je Asistent Google aktivní, podržte vyhrazené tlačítko na telefonu, řekněte „Ok Google, otevři nastavení asistenta“ nebo přejděte do nastavení Asistenta Google v hlavním nastavení telefonu.

V sekci "Populární nastavení" je karta "Voice Match", kde můžete naučit asistenta rozpoznávat váš hlas. Zadáním této funkce můžete aktivovat „Ok Google“ posunutím posuvníku zobrazeného vedle funkce. Poté se jeho barva změní z šedé na modrou.

Naučte Asistenta rozpoznávat váš hlas

Aby funkce „Ok Google“ fungovala, musí se Asistent Google nejprve naučit rozpoznávat váš hlas. Ve výše zmíněné kategorii nastavení „Voice Match“ máte možnost „Model hlasu“ s ikonou mikrofonu. Pokud se právě nacházíte na klidném místě, kde můžete volně mluvit, vyberte tuto funkci. Můžete smazat předchozí hlasový model (pokud byl dříve nahrán) a znovu naučit Asistenta rozpoznávat váš hlas. Učení se provádí trojitým vyslovením „Ok Google“, když telefon zobrazí zprávu s požadavkem, který se ho týká.

Zkontrolujte jazyk v telefonu

Pokud máte v nastavení Asistenta nastaven jiný jazyk než polštinu, Asistent Google vám nebude rozumět, když budete mluvit polsky. Chcete-li změnit jazyk Asistenta, postupujte takto:

1. Otevřete nastavení telefonu.

2. Do vyhledávacího pole nastavení zadejte „jazyk“.

3. Otevřete kategorii nastavení „Jazyky pro chatování s Asistentem“.

4. Zobrazí se seznam jazyků podporovaných Asistentem Google. Aktuálně podporovaný jazyk můžete změnit na češtinu nebo přidat další jazyky. V druhém případě bude váš Asistent rozumět hlasovým příkazům v různých jazycích.

Aktualizujte svůj Android

Někdy je nesprávné fungování Asistenta Google včetně funkce „Ok Google“ způsobeno zastaralou verzí operačního systému smartphonu. V takové situaci:

1. Otevřete hlavní nastavení telefonu.

2. Posuňte nastavení úplně dolů a vyberte předposlední kategorii „Systém a aktualizace“.

3. Otevřete kartu „Aktualizace softwaru“.

4. Smartphone zkontroluje, zda máte aktuální verzi Androidu. Pokud se zjistí, že je zastaralý, můžete zvolit aktualizaci.

Pouzdra na mobil ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.