Nokia 6.1 a Nokia 6.2 - srovnání

Nokia 6.1 si užila svou premiéru na začátku roku 2018. Značka se zaměřila na moderní design i tradiční vysokou životnost zařízení. Vylepšená verze, tj. Nokia 6.2, se objevila na trhu ve třetím čtvrtletí roku 2019. Jsou pro ni typické ještě užší rámečky obrazovky a vyšší výkon. Jakých dalších rozdílů si můžeme všimnout? Který z nich je výhodnější koupit? Čtěte a dozvíte se víc.

Nokia 6.1 a Nokia 6.2 - rozdíly

Nokia 6.1 a Nokia 6.2 - rozdíly

První rozdíl, který u telefonů Nokia 6.1 s Nokia 6.2 zaznamenáte, je celkově větší a novější obrazovka u mladšího modelu. Na displeji smartphonu Nokia 6.2 najdete pouze přední čočku fotoaparátu umístěnou v tzv. kapkovitém výřezu. Velkou změnou prošla také záda telefonu - Nokia 6.1 má jen jeden objektiv, kdežto Nokia 6.2 hned tři čočky, které jsou umístěné na zvláštním kulatém panelu. Přestože má kryt telefonu podobný tvar s měkkými rohy s hladkými konci, novější model smartphonu připojil další výrazný prvek v podobě kovového okraje.

Najdou se rozdíly mezi starší a novější verzí také v technických specifikacích? Pojďme to prozkoumat:

• Nokia 6.2 je o 1 cm vyšší, o 1 mm užší a 0,10 mm silnější než Nokia 6.1. To se překvapivě promítlo ve hmotnosti vyšší pouze o 8 g, a to i přes výrazně větší plochu obrazovky (6,30 místo 5,50 ").

• Větší rozměry novější verze telefonu Nokia umožnily, aby získala o 500 mAh větší baterii navíc doplněnou o funkci rychlého nabíjení.

• Nokia 6.1 disponuje vestavěnou pamětí 32 GB. V Nokii 6.2 máte na výběr mezi vestavěnou pamětí s 32, 64 nebo 128 GB.

• Nový smartphone má také větší externí paměť, můžete použít paměťovou kartu až o velikosti 512 GB oproti 128 GB v Nokia 6.1.

• Telefony se liší i v operačních systémech: Nokia 6.1 funguje na systému Android 8.0 Oreo a Nokia 6.2 běží na systému Android 9.0 Pie.

• Zařízení mají různé procesory: Nokia 6.1 Qualcomm Snapdragon 630 a Nokia 6.2 Qualcomm Snapdragon 636, který však má o 400 MHz nižší hodinovou rychlost. Smartphony mají také různé grafické procesory.

• Na rozdíl od Nokia 6.1 nemá Nokia 6.2 hybridní DualSIM.

• Zadní kamera Nokie 6.1 obsahuje duální blesk, který již není k dispozici v novější verzi. Nokia 6.2 má celkem tři zadní čočky s maticí 16, 8 a 5 Mpx.

• Nokia 6.2 navíc používá gravitační senzor, diktafon, technologii Wi-Fi Direct a HD Voice.

Nokia 6.1 a Nokia 6.2 - závěr

Mezi telefony Nokia 6.1 a Nokia 6.2 existuje několik významných rozdílů. Novější telefon nabízí vzhled, který přesněji odpovídá moderním standardům designu chytrých telefonů a to zvlášť díky velké obrazovce. Dalším rozdíl je kvalita snímků, které se smartphonem a jeho třemi kamerami můžete pořídit. Rozdíly uvnitř smartphonů jsou méně znatelné.

Přestože má Nokia 6.2 větší baterii, novější operační systém a možnost volby větší vestavěné paměti, používá procesor nižší kvality. Vzhledem k cenovému rozdílu mezi smartphony, který činí asi 2 000 Kč, můžete mít ohledně výběru opravdové dilema. Pokud chcete, aby váš smartphone fungoval lépe, je lepší zůstat s Nokií 6.1. Pokud však dáváte přednost dospělejším technologickým řešením, lepší volbou bude Nokia 6.2.

Obaly pro mobil Nokia 6.2Obaly pro mobil Nokia 6.1

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.