NFC - co je to a jak jej zapnout?

Pravděpodobně každý majitel chytrého telefonu již někdy slyšel zkratku NFC. Rozhodně ale ne každý by byl schopen popsat, co si pod těmito třemi písmeny představit. Přece jen se nachází v telefonu nespočet technologií a aplikací a člověk není schopen zapamatovat si naprosto všechno. Co to tedy přesně znamená? Jak se NFC používá? A jak vlastně můžete NFC u svého telefonu zapnout?

NFC a jeho definice

Telefony NFC

NFC by bylo možné definovat rozličnými komplikovanými způsoby, zjednodušeně se ale jedná o způsob, jak může mobilní telefon bezdrátově komunikovat s dalším zařízením ve své relativní blízkosti. NFC je zkratka pro „Near Field Communication”. Už samotný název této technologie vám tedy napoví, že NFC dovoluje vzájemnou komunikaci mezi dvěma zařízeními, což znamená, že jsou obě schopná odesílat i přijímat informace.

NFC podporují telefony Samsung, Huawei i LG

Nejste si jisti, jestli váš telefon podporuje NFC? Není nic jednoduššího než to zjistit! Uvedeno by to mělo být v technické specifikaci vašeho telefonu, stejně tak je informace obsažena i v systémovém nastavení, a to konkrétně v sekci Bezdrátová připojení a sítě – Další. Zde by měl být dostupný přepínač NFC. NFC běžně funguje na telefonech Samsung, Huawei i LG. Pokud zkratku NFC nikde ve svém telefonu nenajdete, projděte si také návod, který jste k telefonu obdrželi. Z něho velice jednoduše vyčtete, kde se NFC ve vašem telefonu nachází a zda vůbec tuto funkci váš telefon má.

NFC a jeho využití

Tag NFC

NFC je velmi dobře využitelné například pro přenesení nastavení a aplikací ze starého telefonu do nového za pomoci pouhého doteku. Jednoduše je rovněž možné přenášet mezi telefony obrázky, hudbu, webové odkazy i jakékoliv jiné soubory, přičemž někdy může tento proces limitovat právě omezená vzdálenost, na níž je možné komunikovat.

Jiným příkladem využití NFC jsou rozličné štítky a samolepky, které slouží jako vstupní informace pro automatizační aplikace. Konečně telefony s touto technologií mohou suplovat i bezkontaktní platební kartu. Uživatelé NFC si pochvalují, že v zapnutém stavu v podstatě nebere žádnou energii z telefonu, na druhou stranu musí mít telefon zapnutý displej.

Jak můžete NFC zapnout?

NFC, tedy bezdrátovou komunikaci mezi dvěma zařízeními, můžete ve svém telefonu zapnout v systémovém nastavení, v sekci Bezdrátová připojení a sítě – Další. Zde si jednoduše vyhledáte zkratku NFC a vyberete možnost zapnout. Jakmile NFC zapnete, okamžitě váš telefon začne vyhledávat vhodná zařízení ke komunikaci z vašeho okolí. Následující kroky už jsou velice jednoduché. Prostě si jen vyhledáte zařízení, ke kterému by se váš telefon měl připojit, a můžete začít sdílet obrázky, hudbu, webové odkazy nebo jakékoliv jiné soubory.

Mobilní telefony se vyplatí chránit

flipové pouzdra, silikonové kryty

Telefony vybavené NFC si pochopitelně zaslouží, aby k ochraně jejich displejů byly používány ochranné folie i tvrzená skla. Nikdo jistě nestojí o to, aby jeho majetek přišel ke zbytečné úhoně. Pouzdra by pak měla být v daném případě samozřejmostí. Jen s takovými doplňky bude váš telefon skutečně dokonale chráněn před nejrůznějšími škrábanci, oděrkami a rýhami. Díky tomu budete moct váš telefon používat několik let a i po takové dlouhé době bude stále vypadat jako nový.

Pouzdra na mobil Ověřit to

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.