Které telefony podporují MHL?

Jedním ze způsobů, jak poslat video a hudbu z vašeho telefonu do televize nebo monitoru, je mobilní spojení High-Definition Link. MHL je zkratka pro audio-video rozhraní, které umožňuje televizoru pracovat s chytrými telefony a posílat hudbu a video na velkou obrazovku. Je však třeba vědět, že ne každý smartphone standard MHL podporuje. Proto jsme pro vás připravili příklady kompatibilních zařízení a informace o umístění HML.

Co je MHL připojení?

1. Které telefony podporují MHL?

K MHL připojení je potřeba standardní HDMI kabel. Malý a šikovný MHL adaptér je k mání již okolo 200 Kč. S jeho pomocí můžete propojit telefon nebo tablet s televizorem nebo monitorem. K připojení budete potřebovat HDMI kabel a Micro-USB kabel. Obraz odeslaný z mobilního zařízení nebude komprimovaný a půjde zobrazit i ve Full HD kvalitě. Podobně nebude komprimovaný ani zvuk. Zvláštností tohoto spojení je skutečnost, že přenášený obraz se automaticky otočí na televizní obrazovce podle toho, jak máte otočený obraz na telefonu. Vyhnete se tak nepohodlnému zobrazovaní fotek, které byly pořízené svisle.

Prostřednictvím MHL můžete zobrazovat telefon na velkoplošném monitoru nebo televizi, sledovat filmy, prohlížet fotografie a poslouchat hudbu (viz také Jak připojit telefon k televizoru?) Důležité je, že k připojení MHL nepotřebujete žádné další ovladače. Navíc smartphone se pomocí tohoto spojení dobíjí, takže nemusíte řešit stav baterie. Díky mechanismu HDCP vyvinutému společností Intel je přenášený obsah chráněný proti neoprávněnému kopírování.

Jaké telefony podporují MHL?

2. Které telefony podporují MHL?

Televizor vyžaduje pro MHL připojení pouze HDMI výstup. V případe chytrých telefonů je to o něco složitější. Zda telefon systém MHL podporuje, si můžete ověřit v Nastavení nebo v datech telefonu. Pokud se chystáte na nákup smartphonu, který je s touto technologií kompatibilní, je potřeba si to předem ověřit.

Mobile High-Definition Link se pomalu stává zastaralým řešením, takže ne každý smartphone ho musí podporovat. V současné době se výrobci elektroniky zaměřují především na bezdrátovou komunikaci. Nové chytré telefony jsou častěji k televizorům a monitorům připojované pomocí jiných technologií. Obvykle se to řeší přes Wi-Fi, Bluetooth nebo speciální aplikace, jako jsou Samsung Smart View nebo AllConnect od značky Apple.

Přítomnost MHL ve starších modelech smartphonů se jednoznačně vyplatí. Tyto telefony jsou totiž mnohem levnější. Stále přitom jde o zavedené a respektované značky jako jsou SonyHTCSamsungLGHuawei a XiaomiNejvíce zástupců kompatibilních telefonů najdete u značky Sony Xperia. S MHL však spolupracuje celá řada telefonů Samsung z řady Galaxy, ale i nejrůznější méně známé značky.

Před nákupem chytrého telefonu se vždy vyplatí seznámit se s jeho specifikacemi. Pokud mezi nimi informace o dostupnosti MHL chybí, nabízí se ještě jedno řešení. Sdružení MHL poskytuje oficiální a průběžně aktualizovaný seznam chytrých telefonů, které standardu odpovídají. Najdete ho na adrese www.mhltech.org. Pokud na něm zvolené zařízení nenajdete, můžete si prostě vybrat jiný smartphone.

Pouzdra na mobil ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.