Jak si ověřit model telefonu?

Na trhu je v současnosti k dostání obrovské množství chytrých telefonů. Některé jsou si dokonce velmi podobné nebo mají podobné názvy. Zjistit, jaký model telefonu přesně máte proto může být docela oříšek. Informace je to ovšem důležitá. Zvlášť pokud dojde na nákup vhodného příslušenství nebo doplňků. Na následujících řádcích se dočtete, jak si model svého telefonu jednoduše a spolehlivě ověřit.

Štítek na baterii

1. Jak si ověřit model telefonu?

U převážné většiny mobilních telefonů se užitečná informace o modelu ukrývá na štítku, který je součástí baterie. Než se pustíte do jejího vyndávání, ujistěte se, že jste svůj telefon vypnuli. V opačném případě riskujete ztrátu dat nebo dokonce chybu softwaru.

Štítek na krabičce

informace-o-modelu-telefonu-na-krabicce

Důležité informace o příslušném modelu jsou vždy součástí originálního obalu od chytrého telefonu. Nejčastěji je najdete na štítku na zadní straně.

Označování telefonů Apple

Abyste zjistili typ staršího telefonu značky Apple, baterii není potřeba vyjímat. U celé řady těchto zařízení najdete číslo modelu přímo na zadní straně. Totéž umístění občas objevíte na některých telefonech firmy Huawei. Ostatně značka Apple je pro ni více než inspirací. U novějších smartphonů Apple, konkrétně u modelů iPhone 8 a iPhone X si můžete název zkontrolovat přímo v telefonu výběrem položky: Nastavení >> Obecné >> Modelové nebo sériové číslo.

Ověření přímo v telefonu

Po kliknutí na příslušné políčko by se měly informace přepsat do vyhledávače Google. Důležité údaje o smartphonech Apple pochopitelně najdete také na webových stránkách značky

Ověření telefonů se systémem Android a Windows Mobile

Podobným způsobem můžete ověřit verzi zařízení kontrolou dat v operačním systému telefonů značky Windows a mobilů se systémem Android. V obou případech je najdete na stejném místě. Stačí postupně vybrat: Menu >> Nastavení >> O telefonu >> Název zařízení.

Někde zabere kód, jinde restart

U některých telefonů stačí zadat krátký kód, po kterém se na displeji objeví poznámka o verzi zařízení. Pokud vlastníte telefon Nokia, jednoduše zadejte a potvrďte *#0000#. U jiných přístrojů se může informace o modelu objevit po každém restartu.

Znát model přináší výhody

silikonové kryty

Teprve když znáte přesný model telefonu, dokážete pro něj zvolit správné příslušenství a doplňky. Nejrůznější silikonové kryty, flipové obaly, kožená pouzdra na mobil, odolná pouzdra, ale i ochranné fólie a tvrzená skla dokážete dobře vybrat pouze se znalostí vašeho konkrétního modelu. Pokud svému telefonu pořídíte pouzdra či jiné ochranné pomůcky bez této znalosti, vystavíte ho rizikům, které v lepším případě negativně ovlivní jeho vzhled, v tom horším způsobí trvalé poškození. Věnovat pár minut ověření modelu proto rozhodně stojí za to.

Pouzdra na mobil Ověřit to

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.