Jak obnovit smazané SMS?

Bez ohledu na to, jak obezřetní zpravidla jste, každému z nás se může stát, že omylem smaže důležitou SMS. Znamená to, že textovou zprávu nenávratně ztratíte, nebo existují způsoby, jak ji získat zpět? Velmi přitom bude záležet na generaci vašeho telefonu i dalších faktorech, které se na následujících řádcích pokusíme nastínit.

Obnovení smazané SMS na telefonech s Androidem

1. Jak obnovit smazané SMS?

1. Jak obnovit smazané SMS?

Obnovení smazaných SMS zpráv ve smartphonech se systémem Android rozhodně není jednoduchý úkol. Existují však případy, kdy to možné je. Podařit se to může například v situaci, kdy chytrý telefon ještě soubor se zprávou úplně neodstranil a namísto toho ji označil jako neaktivní, takže vy, jako majitel telefonu, ji mezi svými zprávami již nevidíte.

Čas zde přitom hraje zásadní roli. Pokud si relativně rychle uvědomíte, že jste smazali důležitou textovou zprávu, o to větší šanci na její obnovení máte. V takovém případě je nejlepší přestat v telefonu provádět jakékoli další činnosti, aby smartphone nezačal používat mezipaměť pro informace z jiných procesů. Doporučujeme například vypnout Wi-Fi i mobilní datový přenos, nebo rovnou přepnout telefon do režimu letadla.

Rootování smartphonu

Zaručit vám, že své smazané SMS dostanete vždy zpět, vám bohužel nemůžeme. Složka s odstraněnými zprávami totiž je v části systému Android, kterou jako uživatel nevidíte. Tuto složku není možné procházet, aniž byste nejprve váš smartphone nerootovali. Důležité je, že váš smartphone je nutné rootovat ještě před úplným odstraněním SMS, což je důvod, proč se pro většinu uživatelů telefonů s Androidem toto řešení nehodí.

Aplikace pro obnovení SMS

Jiný způsob obnovení smazaných SMS je použití speciální aplikace, i když ani zde není 100% záruka úspěchu. Drtivá většina aplikací nebo webů, které podobné služby poskytují, zpravidla vyžaduje, abyste zaplatili určitý poplatek. Už proto je dobré vybírat si ty z důvěryhodných zdrojů, jako je obchod Google Play. Neméně důležitým důvodem, proč si vybírat ověřené aplikace je, že vyžadují oprávnění pro správu vašeho smartphonu. Jinými slovy jim musíte umožnit přístup k jakémukoli souboru v paměti vašeho telefonu.

Obnova zálohy z Google Disku

Vcelku spolehlivou a bezpečnou metodou, jak obnovit ztracené SMS, je obnova zálohy starého smartphonu. Toto řešení bude fungovat, pokud jste zálohu provedli, když byla SMS ještě ve složce Doručená pošta. Obsah svého zařízení můžete zálohovat například prostřednictvím Google Disku. Stačí vybrat: „Nastavení“ a „Záloha Google“. Je přitom důležité mít nastavené zálohované také SMS zpráv. Google Disk totiž aktualizuje svou zálohu každých několik dní nebo několik desítek hodin. Vaše šance na obnovení zprávy se tak výrazně zvýší.

Obnova SMS na iPhonu

Pokud jde o obnovování smazaných textových zpráv, majitelé iPhone mají větší šanci na úspěch než vlastníci smartphonů s operačním systémem Android. Existuje totiž hned několik způsobů, jak obnovení zpráv dosáhnout.

Obnova ze zálohy iCloud

Prvním a nejjednodušším způsobem, jak obnovit smazané SMS na iPhonu, je použití zálohy v iCloudu. Podmínkou však je, že poslední záloha byla vytvořená ještě v době, kdy byla zpráva v doručené poště. Potom stačí otevřít Nastavení iPhonu, kliknout na ikonu v horní části displeje a vybrat postupně: „iCloud“, „Správa úložiště“ a „Zálohy“. Jakmile kliknete na zálohu, zjistíte, kdy byla vytvořena. Nesmíte však zapomínat na to, že tímto způsobem ztratíte všechna data, která jste vytvořili po tomto zálohování.

Pokud chcete obnovit zálohu z iCloudu, nejprve je nutné obnovit tovární nastavení. Musíte přejít do továrního nastavení, kde najdete možnost "Resetovat". Obnovení továrního nastavení může zabrat i několik minut a po jeho ukončení bude váš iPhone vyžadovat stejnou konfiguraci jako nové zařízení. Během konfigurace je vždy nutné zvolit možnost obnovení ze zálohy.

Obnova konkrétní SMS z iCloudu

Obnovovat celou zálohu z iCloudu nemusí být vždy nutné. Někdy se stačí přihlásit k účtu iCloud.com pomocí vašeho Apple ID a hesla a po přihlášení zvolit záložku: „Textové zprávy“. V ní si vyberte ty SMS, které chcete ve svém iPhone obnovit. Následně je nutné přejít do Nastavení telefonu a zvolit „iCloud“. V nastavení iCloudu vypněte textové zprávy. Měla by se zobrazit výzva s možností „Uložit do mého telefonu“, kterou byste měli zvolit. Znovu zapněte SMS, klikněte na „připojit” a počkejte. Po několika minutách by se vaše SMS zprávy měly vrátit do vaší doručené pošty.

Obnova zálohy z iTunes

Některým uživatelům nemusí zálohování přes iCloud vyhovovat a raději volí zálohování prostřednictvím iTunes. Pokud používáte iTunes denně, ověřte si, zda neukládá informace o vašich SMS. Připojte váš iPhone k synchronizovanému počítači a iTunes by se měly otevřít automaticky. V levém horním rohu najdete ikonku iPhone, na kterou je třeba kliknout. Vyberte možnost „Obnovit zálohu“ a stará data přepíší aktuální soubory ve vašem iPhone. Zabrat to může i několik minut. Pokud byla poslední záloha vytvořena, zatímco vaše SMS byly v doručené poště, automaticky se obnoví.

Aplikace pro obnovení SMS

Stejně jako v případě telefonů s Androidem i pro iPhony existuje řada aplikací na obnovu smazaných SMS. I v tomto případě však bude nejspíš nutné nutnost zaplatit poplatek a zvážit i případný neúspěch. Vždy je však přitom dobré vybírat si pouze služby a aplikace, kterým důvěřujete. Nejlépe ty, které jsou dostupné v App Store.

viz také: Jak vytvořit zálohu v telefonu s Androidem?

pouzdra na mobil ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.