Jak nabít telefon přes Wi-Fi?

Řadu majitelů smartphonů zaujala možnosti nabíjet telefon přes Wi-Fi. Prozatím je určená pro speciální směrovače, které se objevily v prodeji v roce 2015. Je možné ji v současné době použít? 

Jak by mělo nabíjení přes Wi-Fi fungovat?

1. Jak nabít telefon přes Wi-Fi?

Možnost bezdrátového nabíjení telefonu přes Wi-Fi se zdá být velmi lákavá. Znamenala by konec věčného nošení kabelů, které jsou velmi omezující, ale také konec nabíjecích podložek. I když v tuto chvíli taková možnost není, zdá se, že vše naznačuje tomu, že v budoucnu služby typu „Wi-Charge“ nebo „PoWiFi“ vzniknou. Dodávku energie do baterie v chytrém telefonu by měl v budoucnu zajišťovat router.

Ve Spojených státech již byl registrovaný patent na funkci bezdrátového routeru pro telefony iPhone. Tento patent podala společností Apple. Nabízí se, že v budoucnu vzniknou podobná zařízení i pro telefony s operačním systémem Android. Potom bude stačit, když se telefon bude nacházet v dosahu routeru, tj. jednoduše na Wi-Fi, a zařízení se začne nabíjet. Podstatné přitom je, že nabíjení nebude mít vliv na připojení k bezdrátové síti. Díky tomu budete moci zároveň surfovat po síti i získávat energii potřebnou pro fungování telefonu. Rádiový signál přenášený routerem bude zkrátka převáděný na elektrickou energii. K tomu bude nezbytné mít k dispozici vhodný vysílač v routeru i přijímač ve smartphonu. Je zřejmé, že tato možnost se bude týkat zařízení nové generace, nabíjení prostřednictvím Wi-Fi nebude možné ve starších modelech smartphonu.

Již v současné době sítě Wi-Fi, které běžně používáme, přenáší malé množství energie. Obvykle je to asi 1 W pro přenos dat. Vědci již dnes pracují na vývoji technologie nabíjení zařízení, které se nachází v dosahu sítě. Rychlost nabíjení pravděpodobně nebude stejná jako u běžných nabíječek, ale to je vedlejší. V dosahu Wi-Fi obvykle býváme po většinu dne, takže se smartphone bude moci nabíjet prakticky kdykoli. Zřejmě přitom bude platit pravidlo, že čím blíž bude telefon k vysílači, tím rychleji se v něm energie doplní.

I když v současné době není technologie nabíjení telefonu přes Wi-Fi k dispozici, vše naznačuje, že je to budoucnost chytrých telefonů. Díky tomu se nejspíš přibližuje doba, kdy se budeme moci jednou provždy rozloučit se všemožnými nabíjecími kabely.  

Jaké jsou současné alternativy bezdrátového nabíjení?

2. Jak nabít telefon přes Wi-Fi?

V současné době zajišťují bezdrátové nabíjení tzv. indukční nabíječkyI když samy ke svému fungování potřebují napájení, smartphone, který se s jeho pomocí nabíjí, použití dalšího nabíjecího kabelu již nevyžaduje. Stačí telefon umístit na speciální nabíjecí podložku, která umí baterii napájet bezdrátově. Pokud chcete tento způsob obnovování energie použít, musíte mít telefon, který indukční nabíjení podporuje. Přední výrobci elektroniky se snaží o to, aby všechny základní modely telefonů touto funkci nabízely. Bezdrátové nabíjení podporují mimo jiné modely Huawei P30 ProSamsung Galaxy S9+iPhone XRSony Xperia XZ3 nebo Xiaomi Mi 9.

Nabíječky pro mobilní telefony ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.