GPS na telefonu nefunguje – co dělat?

Pokud vám GPS na telefonu přestane správně fungovat, je to pro uživatele obvykle poměrně velký problém. Občas se stane, že telefon vůbec neumí určit svou polohu, jindy telefon polohu na mapě ukáže, ale nepřesně. Nabízíme několik způsobů, jak tento problém vyřešit.

1. Obnovte GPS v telefonu

GPS na telefonu nefunguje – co dělat?

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak problém vyřešit, je obnovit GPS v telefonu. Chcete-li využít této možnosti, rozbalte oznámení potažením prstu dolů z horní části obrazovky a poté vyhledejte a vypněte možnost „Údaje o poloze“. Počkejte 5 sekund a znovu zapněte GPS. Zkontrolujte, zda je problém vyřešen.

2. Zapněte a vypněte režim v letadle, abyste obnovili správné GPS v telefonu

Občas se může stát, že zapnutí a vypnutí režimu v letadle může pomoci vyřešit problém s nastavením GPS v telefonu. Rozbalte oznámení posunutím prstu, směrem dolů z horní části obrazovky a následně vyhledejte a povolte „Režim v letadle“. Počkejte 15–20 sekund a tento režim znovu deaktivujte. Zkontrolujte, zda GPS funguje správně.

3. Odstraňte pouzdro na telefon

V některých případech může být pouzdro na telefon překážkou pro GPS signál v telefonu. Vyjměte zařízení z pouzdra a následně zkontrolujte, zda bude navigace správně fungovat. Pokud ano, už víte, že problém je způsoben právě pouzdrem. V tomto případě je nejlepší investovat do pouzdra z kvalitních materiálů, které nebude překážet při správném fungování GPS signálu.

4. Vypněte režim úspory energie

Pokud je režim úspory energie zapnutý, některé důležité funkce jako Wi-Fi či GPS jsou zablokovány. Pokud je v telefonu zapnut režim úspory energie, přejděte na „Nastavení telefonu“, následně na kartu „Baterie“ a deaktivujte možnost „Režim úspory energie“. Zkontrolujte, zda byl problém vyřešen.

5. Opravte nastavení GPS v telefonu

V nastavení GPS telefonu si můžete nastavit přesnost, s jakou mobilní zařízení určí naši polohu. Chcete-li, aby vám telefon poskytl co nejpřesnější polohu, vyberte v nastavení telefonu kartu „Zabezpečení a soukromí“, následně přejděte na funkci „Přístup k poloze“ a vyberte možnost „Použít GPS, Wi-Fi a mobilní sítě*. Následně se podívejte, zda navigace funguje správně. *Názvy funkcí se mohou mírně lišit v závislosti na modelu telefonu.

6. Aktualizujte Google Maps

Příčinou chyb při určování přesné polohy může být i zastaralá verze Map. Chcete-li aktualizovat mapy, otevřete svůj Obchod Play, následně přejděte do nabídky se třemi pruhy a klikněte na položku „Moje hry a aplikace“. Vyberte aplikaci Mapy ze seznamu a klikněte na „Aktualizovat“. Následně zkontrolujte, zda byl problém vyřešen.

7. Vymažte vyrovnávací paměť v Mapách

Někdy problém se správným fungováním navigace způsobuje také velké množství souborů ve vyrovnávací paměti aplikace mapy. Chcete-li tento problém vyřešit, přejděte do nastavení telefonu a vyberte kartu „Aplikace a upozornění“ a následně „Aplikace“. V seznamu dostupných programů najděte a otevřete Mapy a potom klikněte na „Paměť > Vymazat údaje“. Následně se přesvědčte, zda navigace funguje správně.

Pouzdra na mobil
Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.