Co dělat, pokud telefon nedetekuje reproduktor Bluetooth?

Bezdrátová komunikace na krátké vzdálenosti mezi různými elektronickými zařízeními vám otevírá další možnosti použití vašeho smartphonu. Můžete ho například připojit k bezdrátovému reproduktoru a přehrávat si svou oblíbenou hudbu v ještě lepší kvalitě. Co si však počít, pokud telefon reproduktor Bluetooth nerozpoznává?

Umístěte reproduktor co nejblíže k smartphonu

1. Co dělat, pokud telefon nedetekuje reproduktor Bluetooth?

Při prvním připojování je vhodné umístit smartphone a bezdrátový reproduktor co nejblíže k sobě. Tímto způsobem jednoduše vyloučíte možnost, že telefon reproduktor Bluetooth nedetekuje z důvodu překročení jeho možného dosahu. Většina přístrojů je schopná připojení na vzdálenost až 10 m, překážku však mohou tvořit například příliš silné zdi místností.

Zkontrolujte příkazy k párování reproduktorů

Ne každý reproduktor Bluetooth je možné k chytrému telefonu připojit. Některá elektronická zařízení mohou mít nastavená různá zabezpečení nebo se právě nacházet v úsporném režimu. V takovém případě nemusí být funkce Bluetooth vůbec k dispozici a telefon nemá šanci reproduktor Bluetooth rozpoznat. Proto při párování smartphonu s bezdrátovým reproduktorem pečlivě dodržujte pokyny od výrobce. Ty často vyžadují například podržení tlačítka pro párování na samotném reproduktoru nebo vygenerování zvláštního párovacího kódu a jeho následné zadání do vašeho smartphonu.

Stáhněte si aplikaci určenou pro reproduktor

Některá zařízení Bluetooth vyžadují, abyste si napřed stáhli nějakou aplikaci, která teprve jejich fungování umožní. Výrobce informace o nutnosti stažení takové aplikace vždy uvádí v návodu k zařízení. Někdy to představuje jediný způsob, jak spojení přes Bluetooth mezi oběma zařízeními navázat.

Otestujte připojení přes Bluetooth na jiných zařízeních

2. Co dělat, pokud telefon nedetekuje reproduktor Bluetooth?

Pokud všechny tyto možnosti vyzkoušíte a váš telefon Bluetooth reproduktor stále nerozpozná, je pravděpodobné, že smartphone nebo reproduktor prostě nefungují správně. V takovém případě v první řadě zkontroluje, zda váš telefon vidí jiná zařízení přes Bluetooth a zda váš reproduktor vidí jiné telefony. Ověřit si, na čí straně je problém, se vždy vyplatí. Pouze tak můžete přejít k účinnému řešení.

Co dělat, když je problém ve smartphonu?

Pokud váš telefon nevidí nejen Bluetooth reproduktor, ale ani další zařízení, zkuste smartphone restartovat a zapnout a vypnout i funkci Bluetooth. Někdy mohou být potíže s detekcí zařízení způsobeny nastavením telefonu. Při párování s reproduktorem je dobré zakázat funkci NFC, pokud ji máte aktivovanou. V některých případech totiž může narušovat správnou funkci připojení přes Bluetooth. Pomoci může také aktualizace softwaru nebo vymazání mezipaměti Bluetooth. Mezní možností, po které můžete sáhnout, je obnova továrního nastavení telefonu.

Co dělat, když problém leží na straně reproduktoru?

V případě, že váš bezdrátový reproduktor nevidí žádný smartphone se nabízí několik řešení. Nejprve se ujistěte, že dodržujete veškeré pokyny od výrobce a že se zařízení skutečně nachází v režimu párování. Rovněž stojí za to si ověřit, zda je Bluetooth reproduktor dostatečně nabitý. Pokud telefon reproduktor Bluetooth stále nerozpoznává, nezbývá než reklamace u výrobce. Možná je chyba skutečně v reproduktoru a zařízení je prostě vadné.

Zkontrolujte standardy Bluetooth na obou zařízeních

Problémy s detekcí Bluetooth reproduktoru se mohou objevit také v případě, že zařízení pracují s příliš rozdílnými technologiemi. Standardy Bluetooth se neustále zlepšují. První bezdrátová zařízení používala technologii Bluetooth 1.0 s přenosovou rychlostí až 21 kbps. Dnes je nejnovějším standardem Bluetooth 5.0, jehož přenos dosahuje až 2 Mb/s pro přenosová zařízení a až 50 Mb/s pro běžná zařízení, jako jsou smartphony. Pokud máte starý smartphone s technologií Bluetooth 1.0 a bezdrátový reproduktor s technologií Bluetooth 5.0, tato zařízení pravděpodobně nebudou vzájemně kompatibilní.

Prenosné reproduktory ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.