Co dělat, když telefon sám vyzvání?

Někteří uživatelé chytrých telefonů se potýkají s nepříjemným problémem: jejich zařízení samo uskutečňuje hovory. Co si v takovém případě počít a jaká opatření přijmout? Společně se na to podíváme.

Resetujte software!

Automatická volání mohou souviset s chybou softwaru. V takovém případě nezbývá než obnovit tovární nastavení. Tuto funkci najdete v každém smartphonu se systémem Android. Stačí otevřít „Nastavení“ a potom postupně (v závislosti na výrobci) vybrat záložky: „Ochrana osobních údajů“ / „Systém“ >> „Tovární nastavení“ / „Reset“. Proces obnovení softwaru do továrního nastavení trvá několik vteřin až minut. Nezapomeňte na to, že všechna data v paměti telefonu budou vymazána. (viz. také Jak resetovat telefon?).

Pro iPhone X a novější telefony - režim DFU

Majitelé smartphonu iPhone X a novějších modelů značky Apple mohou použít jinou metodu, tzv. DFU. S její pomocí můžete nahrát nový software. Pokud chcete funkci DFU použít, připojte svůj iPhone k počítači Mac nebo PC s povolenými iTunes a postupujte podle následujících kroků:

•  vypněte telefon

•  stiskněte a podržte tlačítko vypnutí po dobu 3 sekund

•  stiskněte a podržte tlačítko pro snížení hlasitosti a současně držte stisknuté tlačítko vypnutí (přibližně 10 sekund)

(Pokud se zobrazí logo Apple, znamená to, že postup nebyl proveden správně a je třeba začít znovu.)

•  uvolněte tlačítko napájení po 10 sekundách (přidržením tlačítka pro snížení hlasitosti po dobu 5 sekund).

Software iTunes ve vašem počítači detekuje hardware a umožní vám na něj nahrát nový software. Dalším a posledním krokem je konfigurace iPhonu. Naštěstí tento postup neodstraní z vašeho telefonu původní data.

Bohužel, každá generace telefonů iPhone vyžaduje pro spuštění DFU úplně jiný postup. Podrobné informace proto hledejte spíše na webových stránkách výrobce.

Zesilte ochranu displeje

1. Co dělat, když telefon sám vyzvání?

Důvodem, proč telefon uskutečňuje nechtěné hovory, může být příliš citlivý displej. Smartphone v kapse se potom může snadno odemykat a automaticky navazovat spojení s prvními položkami v seznamu. Už proto je vhodné používat ochranné sklo, které zastane hned dvě funkce zároveň. Zaprvé zajistí, aby obrazovka již nebyla tak citlivá na dotek a za druhé displej ochrání před náhodným poškozením. 

Vypněte hlasové ovládání

2. Co dělat, když telefon sám vyzvání?

Automatické volání může mít na svědomí i váš hlasový asistent. Někdy je na vině softwarová chyba, ale mnohem častěji asistent prostě „odposlouchává“ uživatele a během konverzace na mluvené slovo přehnaně reaguje.

Pokud chcete tohoto pomocníka vypnout, jednoduše spusťte aplikaci Google a v pravém horním rohu vyberte nabídku tří teček / více. Potom vyberte „Nastavení“, v sekci „Asistent Google“ znovu vyberte „Nastavení“ a záložku „Asistent“ >> „Telefon“. Nakonec stačí už jen deaktivovat službu pomocí posuvníku.

Aktualizujte software, nainstalujte aktualizace

Někteří uživatelé se zdráhají instalovat aktualizace softwaru nebo aplikací a často to odkládají. To však může vést k chybám a způsobit, že telefon začne sám vytáčet vaše kontakty a nakonec i vás. Proto je dobré aktualizace softwaru i aplikací pravidelně instalovat.

Pouzdra na mobil Ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.