Co dělat, když telefon nevidí Wi-Fi?

Telefony se systémem Android mají poměrně často problémy s připojením k síti Wi-Fi. Často se stává, že síť je v telefonu neviditelná, přestože funguje správně na všech počítačích a noteboocích v domácnosti. Jaké jsou možné příčiny tohoto problému a jak jej můžete vyřešit?

Proč můj telefon nevidí síť Wi-Fi?

Co dělat, když telefon nevidí Wi-Fi?

Pokud je náš počítač připojen k síti Wi-Fi, přičemž vše funguje správně a telefon telefon s Androidem síť vůbec nevidí, mohou být k tomu dva důvody. Buď je síť skryta, nebo je spuštěna na síťovém standardu, který naše mobilní zařízení nerozpozná.

Skrytá síť - řešení problému

Každý router má možnost skrýt SSID (název sítě). Pokud je tato možnost aktivní, síť stále běží, ale není viditelná pro žádná zařízení. Jediným způsobem, jak se můžete připojit k takové síti v systému Android, je manuálně zadat její název. Chcete-li to provést, přejděte na „Nastavení-> Wi-Fi“ a pak vyberte možnost „Přidat síť ...“. Do pole „Network SSID“ zadejte název vaší sítě. Název můžete zkontrolovat kliknutím na ikonu Wi-Fi na připojeném počítači. Následně, už jen uložte zadané jméno. Pokud zařízení najde síť, ta se zobrazí v seznamu a můžete se k ní připojit.

Síť fungující na standardu, který telefon nepodporuje – nabízíme řešení

Sítě Wi-Fi mohou fungovat v různých pásmech - 2,4 GHz nebo 5 GHz a v různých standardech (802.11a/b/g/n/ac). Aby se telefon mohl připojit k síti, musí podporovat pásmo a standard nastavený ve vašem routeru. Starší telefony a tablety nepodporují novější technologii, takže se nepřipojí k routeru běžícímu v pásmu 5 GHz a standardu 802.11.ac. Chcete-li tento problém efektivně vyřešit, je třeba, abyste nakonfigurovali router pro vysílání sítí v univerzálním standardu v pásmu 2,4 GHz. Chcete-li to provést, přihlaste se do routeru z počítače připojeného k síti Wi-Fi.

V případě, že neznáte IP adresu vašeho routeru, měli byste vstoupit do panelu administrátora, kliknout na nabídku Start v systému Windows a zadat „cmd“. Následně spusťte cmd (příkazový řádek) s právy správce a zadejte příkaz „ipconfig“. Adresa, kterou je třeba zadat do prohlížeče, abyste se dostali do panelu správce směrovače, bude hodnota z Výchozí brány.

Po zadání IP adresy do prohlížeče zadejte přihlašovací jméno a heslo pro administrativní panel směrovače. Pokud neznáte přihlašovací údaje, vyplatí se vyzkoušet standardní kombinace: admin/admin nebo se pokusit přihlásit pouze přihlašovacím jménem (admin). Pokud výše uvedené pokusy selžou, naleznete výchozí pokyny pro směrovače v návodu k obsluze routeru. Pokud návod k použití nemáte po ruce, můžete také zkusit zadat do vyhledávače model zařízení (umístěný na spodní nebo zadní straně routeru) spolu s textem „přihlašovací jméno“ nebo „default login“. Je velmi vysoká pravděpodobnost, že přihlašovací údaje naleznete v online návodu k našemu routeru nebo v komentářích uživatelů, kteří mají podobné problémy jako vy Můžete také zkusit najít výchozí heslo pro náš router na stránce RouterPasswords.com. Pokud z nějakého důvodu bylo výchozí heslo k našemu routeru změněno, např. dodavatelem nebo IT specialistou, bude třeba kontaktovat osobu zodpovědnou za vaši síť.

Po přihlášení do administračního panelu najděte nastavení Wi-Fi pro kanály. V závislosti na značce routeru se mohou názvy rozhraní a karet lišit. Nastavení sítě pak naleznete na kartách jako: Wireless Settings”, “Radio Settings” anebo “Wireless-> Basic Wireless Settings”.

Možnost výběru standardu sítě by měla být na kartě Režim sítě. Chcete-li změnit standard na univerzální, vyberte možnost "Mixed". Chcete-li změnit frekvenci Wi-Fi, najděte kartu s názvem „Radio Band“/„Channel“ (v závislosti na výrobci směrovače) a vyberte možnost „2,4 GHz“. Po zadání konfigurace uložte změny kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení“.

nefunguje-co-delat/pouzdra-na-mobil.jpg
Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.