Co dělat, když telefon nerozpoznává tiskárnu?

Moderní tiskárny umožňují bezdrátový tisk souborů nejen z počítače nebo notebooku, ale také ze smartphonu. Tuto funkci rádi využíváme, protože každodenní práce je díky tomu mnohem snazší. Bohužel však může nastati situace, že váš telefon tiskárnu nerozpozná. Co za tím může vězet a jde to vůbec napravit?

Zkontrolujte konfiguraci

1. Co delat, kdyz telefon nerozpoznava tiskarnu

Problém s detekcí telefonu tiskárnou může nastat, když zařízení nejsou vzájemně konfigurované. Někdy postačí nainstalovat příslušný zásuvný modul nebo si stáhnout aplikaci tiskárny prostřednictvím Obchodu Play. Ve smartphonech se staršími operačními systémy budete muset v aplikaci zásuvný modul tiskárny ručně nainstalovat. V dalším kroku byste měli nakonfigurovat také samotnou tiskárnu. Příslušný software, který dokáže tiskárnu sdílet jako síť, najdete ve svém počítači.

Ověřte si připojení k síti Wi-Fi

2. Co dělat, když telefon nerozpoznává tiskárnu?

Aby mohl váš smartphone správně detekovat tiskárnu, kterou chcete použít, musí být obě zařízení připojená ke stejné síti Wi-Fi. Zařízení spolu totiž komunikují, takže i když převážně používáte mobilní data vašeho operátora, během tisku musíte připojit smartphone k Wi-Fi. Podobně si ověřte, že je i tiskárna správně připojená k bezdrátové síti. Ve vzácnějších případech se pro tento účel používá připojení Bluetooth pomocí kterého se zařízení spárují.

Dodržujte předepsanou vzdálenost mezi smartphonem a tiskárnou

3. Co dělat, když telefon nerozpoznává tiskárnu?

Bezdrátový tisk vyžaduje určitou vzdálenost mezi uživatelem a tiskárnou. Příliš velká vzdálenost smartphonu od tiskárny může způsobit, že zařízení nebude detekováno. Tento rozsah se liší v závislosti na konkrétním modelu tiskárny i smartphonu. Optimální dosah bezdrátové komunikace tiskárny je obvykle součástí uživatelské příručky. Výrobce by v ní měl uvádět nejvyšší možnou vzdálenost tiskárny pro potřeby bezdrátové komunikace, například až 10 m. Pokud pracujete ve velké kanceláři, telefon nemusí tiskárnu detekovat právě z důvodu příliš velké vzdálenosti.

Pohlídejte si kompatibilitu

V některých případech se může stát, že zařízení nejsou vzájemně kompatibilní a to i přesto, že tiskárna podporuje technologii bezdrátového tisku. Existují například tiskárny, které se nepřipojují k smartphonům s operačním systémem iOS a jiné k operačním systémům Android. Důležitá je také doba výroby zařízení. Zastaralý smartphone může mít potíž detekovat modernější tiskárnu. A naopak nový chytrý telefon nemusí starou tiskárnu vidět. 

Pouzdra na mobil ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.