Co dělat, když najdete telefon?

Bez ohledu na to, kde telefon najdete, vždy jde o majetek někoho jiného. Pokud nalezený telefon odnesete domů, může to být vyhodnoceno přinejmenším jako přestupek. V každém případě byste měli usilovat o jeho navrácení původnímu majiteli. Jak to však provést? V následujících řádcích se dočtete, jak kontaktovat vlastníka smartphonu anebo jak telefon odevzdat do povolaných rukou. 

Zkuste kontaktovat majitele

1. Co dělat, když najdete telefon?

Pokud se chcete vyhnout zbytečným formalitám a zbavit majitele stresu ze ztraceného telefonu, můžete se ho pokusit kontaktovat sami. Jde to snadno v případě, že telefon nemá zamknutou obrazovku. Stačí vyhledat jedno z posledních volaných čísel a situaci vylíčit. Můžete se také pokusit kontaktovat blízkou osobu z rodiny poškozeného. Je dobré si přitom uvědomit, že rodiče obvykle nenajdeme v telefonním seznamu pod svými jmény, ale jako „máma“ a „táta“.

Situace je poněkud komplikovanější, pokud najdete telefon s uzamčenou obrazovkou. Trávit čas snahou o její odemčení nemá smysl, lepší je podniknout konkrétní kroky. Jestli smartphone najdete na veřejném místě, například v kavárně, kině, klubu nebo ve škole, oslovte někoho z odpovědných zaměstnanců. Telefon je často možné svěřit do rukou personálu a zároveň u něj zanechat své kontaktní údaje. Je možné, že majitel již ztrátu nahlásil a zanechal tam své kontaktní údaje. Na personál však není možné v takové situaci naléhat, protože převzít ztracený telefon není jejich povinnost.

Odneste telefon na policejní stanici nebo do ztrát a nálezů

2. Co dělat, když najdete telefon?

Pokud telefon najdete a nemáte žádnou možnost, jak kontaktovat majitele, nezbývá nic jiného než zajít na policejní stanici nebo do ztrát a nálezů. V takovém případě se z vás stává tzv. "Čestný nálezce." Po přijetí smartphonu by vám měl příslušný úřad vystavit potvrzení, které by mělo obsahovat podrobné informace o případu včetně vašeho jména, příjmení, adresy, popisu nalezeného smartphonu i čas a místo jeho nalezení. Jestli byl smartphone mezitím již nahlášený jako ztracený či zcizený, může se stát, že budete pozváni na výslech, a to i když s jeho ztrátou nemáte nic společného.

Jaká jsou rizika zneužití telefonu?

Ponechání a používání cizího majetku může mít vážné následky. Nejen, že hrozí vysoká pokuta, ale dokonce i odnětí svobody až na jeden rok v závislosti na hodnotě telefonu. Každý smartphone má číslo IMEI, tj. Individuální identifikační číslo. Policie si může při běžných kontrolách číslo IMEI ověřit a zjistit, zda není v databázi telefonů, které jsou hlášené jako odcizené. Zákon také umožňuje lokalizaci ztraceného telefonu. Prostřednictvím čísla IMEI může operátor označit konkrétní umístění, ze kterého se zařízení přihlásí.

Když vynecháme právní a finanční důsledky, poctivost se vždy vyplatí. Nikdy nevíte, kdy se do podobné situace dostanete sami. V takovém případě budete také doufat v poctivého nálezce, který vám smartphone vrátí.

Pouzdra na mobil ověřit to!

Petr Koudelka
Petr Koudelka

Milovník nových technologií, léta fascinován mobilními zařízeními. Vášnivý fanoušek gadgetů a tester GSM příslušenství. Nedávno - recenzent elektronických zařízení a redaktor. Ve volném čase se věnuje drátenictví a hraje na konzole. Na blogu etuo píše o problémech, se kterými se dennodenně setkávají uživatelé chytrých telefonů.

Zvolte jednu možnost z výše uvedených prosím.